Monumentaal
wonen in een
stadspaleis
Meer info?

De ziel van Brugge

Historische elementen zoals statige moulures, paneeldeuren met gouden klinken en lederen wandbekleding. Het is niet moeilijk om lyrisch te worden over de troeven van dit monumentale project. Geflankeerd door de mooiste kerk van Brugge, pal in het centrum, is dit project ongetwijfeld zeldzaam te noemen. Met acht ruime, luxueuze appartementen en twee eengezinswoningen, private buitenruimtes en een binnentuin die baadt in het groen. Maar dat is niet de essentie van Huis Van Hamme. Het is niet zomaar een appartement of woning. Het is veel meer dan dat. We verkopen een stukje ziel van Brugge. Aan diegene die er net als ons zijn hart aan verloren is.

De wisselwerking tussen de rechtlijnige architectuur en het strakke interieur met classicistische elementen zorgt voor een verrassend warm geheel. 

In het hart van de stad

Huis Van Hamme ligt pal in de gouden driehoek van Brugge, het stadsdeel waarbinnen het merendeel van de historische bezienswaardigheden zijn gecentreerd.

Brugge, een stad die nog maar weinig introductie nodig heeft. Het Venetië van het Noorden imponeert met haar rijk middeleeuws verleden, de Vlaamse Primitieven en haar bruisende dynamiek. Huis Van Hamme is gelegen in het hart van de historische binnenstad. Een exclusieve, rustige ligging tussen de Markt, Burg, Spinolarei, Verversdijk en Groenerei.

Hedendaags 
stadspaleis

TOT DE ESSENTIE HERLEID

Dit uitzonderlijke project wordt in goede banen geleid door aNNo architecten, een gerenommeerd bureau dat historisch patrimonium een betekenisvolle en hernieuwde plek geeft in combinatie met hedendaagse architectuur. Tijdloosheid en het streven naar essentie vormen de rode draad doorheen al hun projecten. Voor Huis Van Hamme tekenden ze een uitgepuurd ontwerp uit, waarbij de authentieke en historische elementen volledig tot hun recht komen. Bij dit specifieke project neemt het team van restauratie- en interieurarchitecten alle facetten van de renovatie onder handen.

KNIPOOG NAAR HET VERLEDEN

Het classicistische herenhuis wordt met veel gevoel voor authenticiteit omgevormd tot acht residentiële appartementen. De twee eengezinswoningen komen achteraan het perceel, waar in een ver verleden het koetshuis stond. Dit nieuwbouwvolume steunt op een half ondergrondse parking, toegankelijk voor alle bewoners. Een gemeenschappelijke tuin verbindt het ganse domein.

"De binnentuin is opgevat als een groene oase met een sterk geometrisch patroon van haagstructuren en paden in grind."

In ere hersteld

Ook bij het interieur drukken aNNo architecten hun stempel. Ontdaan van overbodige zaken, ontvouwt zich een puur design met een grenzeloos respect voor de historische elementen. De marmeren inkomhal, statige moulures en paneeldeuren met gouden klinken ontluiken een stukje van de rijke geschiedenis. De wisselwerking tussen de rechtlijnige architectuur en het strakke interieur met classicistische elementen zorgt voor een verrassend warm geheel.

De mooiste kerk van Brugge in je achtertuin

In de buitenruimte tussen het herenhuis en het voormalige koetshuis wordt een gedeelde binnentuin met vijver aangelegd. Landschapsarchitect Leon Van Haesebrouck creëert er een groene oase met een sterk geometrisch patroon door middel van haagstructuren en paden in grind. Ter hoogte van het herenhuis worden twee private terrassen in blauwsteen aangelegd. Ook de eengezinswoningen krijgen terrassen in kleiklinkers die worden afgeschermd met glooiende heesters.

Dankzij een uitgekiende plaatsing van hagen, bomen en siergrassen wordt inkijk verhinderd en blijft de privacy gevrijwaard. Toch zorgt de binnentuin voor een verrassend open gevoel mét adembenemend zicht op de Walburgakerk. Aan de straatkant wordt een groene zone aangelegd die het idyllische plein een zuiders accent geeft.

Duurzaamheid

Bewuste keuzes leiden tot een duurzaam project, zowel in vorm, inhoud als verbruik. Het project voldoet aan de hedendaagse normen op het vlak van thermische en akoestische isolatie en zet volop in op hernieuwbare energieën en lage energieconcepten.

Centrale verwarming, ventilatie en koeling
Mechanische ventilatie met warmterecuperatie
Zonnepanelen
Recuperatie van regenwater
Laadpalen voor elektrische wagens en fietsen
Geothermische warmtepompen

Afwerking

Bij een historisch project van dit kaliber kan een kwalitatieve afwerking niet ontbreken. Een studie van de gemeenschappelijke delen en alle appartementen resulteert in een vormgeving die klopt tot in de kleinste details. Te beginnen met bruin gebeitste schrijnwerkwanden die de woningen een exclusieve uitstraling geven. Ook de keukens zijn architecturale hoogstandjes en zijn daarmee de rest van het magnifieke interieur waardig. Er is bij de afwerking aan alles gedacht: de historische klinken worden verguld, alle wooneenheden zijn voorzien van vloerverwarming, het buitenschrijnwerk en de terrassen zijn vervaardigd uit klasse 1 en er wordt enkel gewerkt met hoogwaardige en duurzame materialen. Wie een stapje verder wil gaan, kan opteren voor een gashaard in de historische schouw.

Wat nog? Er werd een ingenieur ingeschakeld om het akoestische comfort te optimaliseren. Want èchte luxe zit in de details. Afwerking op maat is mogelijk voor de snelle beslissers.

Historisch erfgoed

Huis Van Hamme en het Sint-Maartensplein zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hun geschiedenis loopt parallel. Al van bij de constructie van het gebouw tussen 1778 en 1781 is het gebouw bepalend voor het hele plein. De gevel van 32 meter springt in het oog, maar ook wat zich achter die gevel afspeelt, spreekt tot de verbeelding. Tot op vandaag herbergt het gebouw nog altijd enkele authentieke salons, waarvan één muziekkamer met Mechels leder bekleed.

    1773

    Francis Van Hamme laat zijn oog vallen op een deel van het complex van de ontbonden Jezuïetenorde aan het Sint-Maartens-plein. De ridder geeft het bouwmeesterduo Van Speybrouck – Goddyn de opdracht om een royaal stadspaleis te bouwen.

    1781-1801

    Francis van Hamme, zijn echtgenote Marie-Henriette Fourbisseur en hun kinderen nemen hun intrek in het Huis van Hamme.

    1802-1869

    Het echtpaar Eugène Gouban-Thérèse Simon bewoont het Huis van Hamme. Samen met hen: hun 10 dienstboden. Gouban was een van de vier burgemeesters van het Brugse Vrije.

    1869

    Het gebouw komt in handen van de Belgische Staat en doet dienst als kantoorruimte voor de afdeling Directe Belastingen en Kadaster.

    1983

    De Dames de l’Institution Chrétienne kopen het gebouw van de overheid.

    1985

    Het gebouw wordt ingewijd als de basisschool van Hemelsdaele.

    2021

    VDD Project Development staat in voor de ontwikkeling van dit project.

    Huis Van Hamme en het Sint-Maartensplein zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hun geschiedenis loopt parallel. Al van bij de constructie van het gebouw tussen 1778 en 1781 is het gebouw bepalend voor het hele plein. De gevel van 32 meter springt in het oog, maar ook wat zich achter die gevel afspeelt, spreekt tot de verbeelding. Tot op vandaag herbergt het gebouw nog altijd enkele authentieke salons, waarvan één muziekkamer met Mechels leder bekleed.

    Hebt u interesse in dit project?

    Stuur uw gegevens door via onderstaand formulier, en wij contacteren u snel terug.